Orthodontie
Is een beugel de juiste oplossing?
Om te kijken of een beugel de juiste oplossing is voor u of uw kind, maken we een eerste afspraak bij onze praktijk in Kloosterveen, Assen. Tijdens dit intakegesprek bespreken we uw situatie en uw wensen. Om erachter te komen of een beugel noodzakelijk is, zullen er foto’s, röntgenfoto’s en gebitsafdrukken gemaakt worden.
We zullen aan de hand van uw situatie een behandelplan maken, waarin we stap voor stap toewerken naar het gewenste resultaat. Het behandelplan zal tijdens een tweede afspraak besproken worden. Tijdens dit gesprek zult u ook te horen krijgen wat de kosten zullen zijn.
Met deze informatie kunt u nagaan of deze vergoed worden door de verzekering. Voor meer informatie over de voorwaarden en hoogte van de vergoeding kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Gaat u akkoord? Dan zullen we een vervolgafspraak met u maken voor het plaatsen van de beugel.
Zo ziet een behandeling eruit
1. Intake
2. Bespreken van het behandelplan
3. Plaatsen van de beugel
4. Beugelcontroles
5. Verwijderen van de beugel
6. Nacontrole
7. Nazorg
Soorten beugels
Spark Aligners is een systeem van doorzichtige hoesjes, die je zelf verwisselt door ze over de tanden en kiezen te plaatsen. Elk 10-14 dagen plaats je zelf een nieuw hoesje. Deze hoesjes worden speciaal voor jouw gebit op maat gemaakt. Ze verplaatsen heel geleidelijk je tanden en kiezen naar de gewenste positie.
Veel mensen zijn ontevreden over de stand van hun tanden, maar zien op tegen de alom bekende slotjesbeugel. Deze mensen willen wel een correctie, maar met een beugel die onopvallender is. Dit kan met comfortabele, doorzichtige aligners van Spark. Deze techniek is zowel geschikt voor volwassenen als tieners.
De Spark aligners nemen veel voordelen met zich mee, zoals:
- Effectieve en snelle tandbeweging
- Focus op comfortabel en onopvallend beugel dragen
- Minder gevoelige tandencorrectie
- Alles kunnen eten en drinken dankzij uitneembare bitjes
- Beugel zonder metaal
- Minder irritaties en spoedcontroles
Met een slotjesbeugel kunnen we de stand van de kiezen en tanden veranderen. Slotjes worden gelijmd aan de kiezen en tanden. Door de slotjes heen loopt een draad die vast zit door middel van elastiekjes of metalen draden.
Door de lichte kracht die door de draden en elastiekjes gegeven wordt, kunnen we kiezen en tanden gaan verplaatsen.
Een slotjesbeugel is niet pijnlijk, maar het kan wel een drukkend gevoel geven. Dit is met name de eerste paar dagen na het plaatsen van de beugel en kan tot een week duren. Je kunt ook merken dat je kiezen en tanden losser gaan zitten of dat er spleetjes gaan ontstaan. Na iedere beugelcontrole kan dit gevoel weer een aantal dagen terugkomen.
Ook moeten je lippen en wangen aan de slotjes wennen! Je kunt wax aan de scherpe delen van de beugel aanbrengen, maar je moet het niet te vaak doen want je mond moet uiteindelijk zelf aan de slotjes wennen.
Een blokbeugel kan de groei van de onderkaak beïnvloeden. De positie van je onderkaak wordt met deze beugel door je spieren op een andere manier vastgehouden. Daardoor kan je in het begin last van spierpijn krijgen.
Als de positie van je onderkaak stabiel is door je spieren, kan nieuw bot in je kaakgewricht groeien. Je hoort de beugel zoveel als mogelijk te dragen, maar om te sporten en om te eten moet je de beugel uitdoen. Zorg dan dat je de beugel droog in zijn doos bewaart. Poets de beugel een keer per dag met een harde tandenborstel en handzeep. Als er witte vlekken verschijnen, kan je de beugel met azijn schoon maken. Je kunt ook met een gebitsprothese-schoonmaaktablet maximaal een keer peer maand je beugel reinigen. Soms valt de beugel in het begin ’s nachts uit je mond, dit zal met de tijd niet meer gebeuren.
In het begin zullen je tong, je wangen en je lippen aan de beugel moeten wennen. Je zou de scherpe randjes kunnen voelen, maar dit gaat meestal na een paar dagen weer weg. Je kunt ook gaan slissen, maar dat zou na een paar weken weer over moeten zijn. En hoe beter je de beugel draagt, hoe sneller het gaat!
De eerste paar dagen kan je meer speekselaanmaak hebben. Dat is niet erg, probeer om je eigen speeksel door te slikken en het zal na twee dagen over zijn.
De herbst bestaat uit ringen die in de kiezen vastgelijmd worden en uit twee stangen. De twee stangen houden je onderkaak op de juiste positie, en ondanks de beugel kun je je mond gewoon opendoen. Deze beugel kan ook gebruikt worden bij patiënten die aan het eind van de groeispurt zitten, en daardoor kunnen we soms een kaakoperatie voorkomen.
De eerste paar dagen kan de beugel wat last opleveren; je kunt spierpijn krijgen en last van je gewrichten. Deze klachten zullen na een paar weken over zijn. Je kunt ook gevoelige tanden krijgen. In begin zullen je voortanden op elkaar komen in plaats van je kiezen, en daardoor kan eten wat moelijker zijn. Vergeet niet om extra goed onder de stangen te poetsen!
Deze beugel wordt gebruikt om de groei van de breedte van je bovenkaak te stimuleren. Er zit een klein schroefje in de beugel die iedere dag moet gedraaid worden. De bovenkaak wordt dan 0.25mm breder. De eerste paar dagen kan het draaien van het schroefje wat gevoelig zijn, in dit geval zou paracetamol een oplossing kunnen zijn.
Schrik niet als je een spleetje tussen je voortanden ziet ontstaan.
Nadat de gewenste breedte bereikt is, zal de beugel nog een paar maanden in de mond blijven. Dit noemen we ‘retentieperiode’. Het doel is dat nieuw bot gaat groeien en verkalken tussen de twee uit elkaar gedrukte delen van de bovenkaak. Vergeet niet om extra goed onder de stangen te poetsen!
Met een buitenboordbeugel wordt een bepaalde kracht op de bovenkaak uitgeoefend. Deze kracht kan de groei van je bovenkaak beïnvloeden, maar ook de stand van de kiezen waarin de beugel vastgezet wordt. Soms wordt de beugel met een hoofdkapje gedragen en soms met een nekband, dat is afhankelijk van de richting van de kracht.
Je moet de buitenboordbeugel uitdoen om te sporten, eten en poetsen. Vaak moet de buitenboordbeugel 14-16 uur per dag gedragen worden, maar soms is ’s nachts dragen voldoende. De eerste weken kunnen je kiezen wat gevoeliger zijn, en ook kan slapen moeilijker gaan. Je kunt eventueel paracetamol nemen.
Deze beugel wordt onder plaatselijke verdoving in je gehemelte vastgezet met twee mini-schroefjes of bot ankers. Omdat de beugel in je gehemelte zit, het is voor andere mensen niet zichtbaar.
Met deze beugel kunnen we op een zeer effectieve manier je kiezen naar achter of naar voor duwen en ruimte creëren om bijvoorbeeld een kies door te laten komen die daarvoor geen ruimte had. Ook kunnen er we met de beneslider voor zorgen dat de kiezen op de juiste manier op elkaar komen. Soms kunnen we deze beugel gebruiken in plaats van kiezen uittrekken.
De eerste weken kan de tong vooral wat gevoeliger zijn, totdat ze gewend raakt aan de nieuwe beugel. Soms zie je een afdruk van de beugel op je tong, ook dit zal na het verwijderen van de beugel verdwijnen.
Als de beugel geplaatst wordt, kunnen de kiezen wat gevoeliger worden. Na een week zal de gevoeligheid weg zijn. Iedere 6 weken zetten we een klein beetje extra druk op de beugel en daardoor kunnen de kiezen een paar dagen na de beugelcontrole weer wat gevoeliger zijn.
Het is erg belangrijk dat je de beugel extra goed poetst, vooral onder de stangen en rondom de schroefjes.
Deze beugel kan gecombineerd worden met de slotjes beugel.
Een quad helix wordt gebruikt als je een smalle bovenkaak hebt of als een of meerdere kiezen naar binnen gekanteld zijn in je bovenkaak. De quad helix wordt vastgelijmd aan je kiezen.
Als we de gewenste stand van de kiezen in de bovenkaak hebben bereikt, zal de beugel nog gedurende 3 maanden in je mond blijven. Dat noemen we ‘retentieperiode’ en dat doen we om ervoor te zorgen dat als we de beugel eruit halen, je kaken niet terug gaan staan in hun oude positie.
Je tong en kiezen kunnen gevoelig zijn als de beugel net geplaatst is. Soms zie je een afdruk van de beugel op je tong, ook dit zal na het verwijderen van de beugel verdwijnen. Vergeet niet om ook onder de stangen van de beugel te poetsen!
ls je klaar met de beugel bent, krijg je een retainer voor je bovenkaak en een spalkje aan de binnenkant van je voortanden in de onderkaak. Zo zorgen we ervoor dat de stand van je kiezen en tanden niet gaat veranderen. Beide beugels moet je levenslang gaan dragen. De retainer mag je als alles goed gaat, na een tijd minder vaak gaan dragen.
Welke beugel het beste bij je past, wordt in het behandelplan vastgesteld. Hierin zal ook worden aangegeven hoe lang je de beugel dient te dragen.
We maken graag kennis met u!
Bent u nog geen patiënt? Ook dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen op 0592-461509.
Na inschrijving ontvangt u van ons een informatiebrief, een gezondheidsvragenlijst en de patiënteninformatie over verdoving.